Östra Thailand ö-hop från Koh Chang till Koh Kood.

Uncategorized

Hoppa… Koh Wai, Thailand, brygga. AlamyPhoto

Thailands östra öar erbjuder skönhet, oförstörda stränder och en personlig touch som saknas i mer turistiska områden, och de är också överkomliga.

Koh Chang och dess satelliter, Koh Mak och Koh Kood, är Thailands östligaste öar. De är inte oupptäckta, men de saknar Phukets varumärkeskännedom. Utanför de utvecklade stränderna på Koh Changs västkust är hotell och pensionat små och familjeägda. Infrastrukturen har inte hängt med efterfrågan, och det finns ingen kommersiell flygplats (även om det går upp till tre flyg dagligen från Bangkok till Trat på fastlandet).

De lugna södra och östra kustlinjerna på Koh Chang, hippie Koh Mak och Koh Koods skraltiga bungalower och lyxiga resorter erbjuder en bit av lycksaligt paradis. Du kan ö-hoppa, blanda bortskämd med strandpromenader och utforska obebodda öar.

Salak Phet Bay och Koh Changs östkust

Det finns ett antal buss- och minibusstjänster från Bangkok, men det mest tillförlitliga sättet att nå öarna är den bekväma, regeringsdrivna bussen nummer 999 (243 thailändska baht, cirka 5,50 £, 512 timmar varje väg). Samma bussservice hämtas vid Suvarnabhumi flygplats bussterminal. Boka returbiljetter i Bangkok eller riskera att inte ha en plats.

Thailands Salak Phet-bukt.

999:an går till Ao Thammachat-piren, där färjorna till Koh Chang avgår ofta fram till kl. 19.00 (£1,85pp enkel resa). När du når Ao Sapparot (ao är thailändska för “vik”) på Koh Changs norra spets, strömmar minibussar och gångtrafik av båten och beger dig till feststränderna. Det är skäl nog att köra nerför öns östkust.

Balis soluppgångsrisfält.

Utanför pirportarna väntar delade “taxibilar” (tvåbänks pick-up lastbilar omvandlade till lokala bussar), men östkusten har bara tre schemalagda tjänster per dag (£2,30pp). Utanför schemalagda tider, se om andra passagerare vill dela en resa och förhandla, men förare förväntar sig £20 per resa eller mer, oavsett antalet passagerare eller destinationen längs den 25 kilometer långa kustlinjen.

De som vill utforska bortom resortturer bör överväga att hyra en motorcykel (£3,50 till £23 per dag, beroende på vad och var du hyr). Biluthyrning med eller utan förare är tillgängliga (från £28 per dag) och kan bokas via hotell.

Koh Chang Thailands Spa Resort.

Den här sidan av ön har få stränder men vackra soluppgångar och lugn. Salak Phet Seafood and Resort (från £26 per natt, tre dagars, två nätters helpension och aktivitetspaket från £80pp för upp till fyra som delar ett rum) är mitt första stopp. Thailändska familjer har besökt resorten i generationer. Krispiga vitlöksbläckfisk, wokade musslor och stekt grouper med tre smaker är läckra rätter. Övervattensrum och restaurang är byggda på pålar. Anläggningen kan ordna båtturer till Lao Ya Nai och andra obebodda öar i nationalparken Mu Koh Chang. Vattenfallen Khlong Neung och Kheeri Phet ligger också i närheten.

Thailands Amber Sands Beach Resort

Spa Koh Chang Resort (rum från £41) är känt för sina detox-program och yogaretreater. Spabehandlingarna och örtångbadet är öppna för alla. Amber Sands Beach Resort (från 60 £ per natt) är ett tredje alternativ för dem som vill ha lugn östkust men inte så långt från västkustens action. Bara några minuter från färjan, är gästerna 20 minuter från White Sands Beach och 30 minuter från Salak Phet i söder.

Bang Bao Bay, Koh Chang

Koh Wai Island, Koh Chang skärgård, Mu Ko Chang nationalpark, Trat, Thailand.

Bang Bao och Salak Phet, båda i söder, ligger inte långt ifrån varandra, och en väg planerades för att förbinda dem. Vägen blev aldrig färdig, så det enda sättet att ta sig mellan dem är att köra runt öns norra. Utan motorcyklar kommer det att ta två “taxibilar” med anslutning till Ao Sapparot (£6pp, över en timme, plus väntetid). Kolla hotell eller utforska Koh Chang för privata transferpriser (se nedan).

Bangkoks gatumat.

Bang Bao var öns första hamn i sydväst. Nu finns det t-shirtbutiker och restauranger med omärkliga menyer. Bang Bao har fortfarande mycket att erbjuda trots vanlig turism. Många strand- och dykturer till Koh Wai börjar där. Boka genom en av dessa orter för att undvika dagsturer med flera stopp för att sälja öl och läsk.

Thailands Resolution Resort

Khlong Kloi ligger 2 km från Bang Bao. Plush Chivapuri Resort (lågsäsongserbjudanden från £35 per natt) delar ett läge vid havet med Bangbao Beach Resort (från £18 per natt). Båda hotellen delar samma vita sandstrand för solbad eller kajakpaddling. På min sista resa stannade jag på Resolution Resort (från 28 £ per natt). Hotellet har en liten pool, utsikt över fyren Bang Bao och en gratis pendelbåt till Bang Bao.

Bang Bao är piren för motorbåtar till Koh Mak och Koh Kood.

Mak Koh

Thailands ö Koh Kham.

Bang Bao Boats kör motorbåtar två gånger om dagen till Koh Mak (14 GBP/timme, november-april). Koh Changs motorbåt kommer att anlända till Koh Mak Resorts pirpå Ao Suan Yai, en av öns bästa stränder. Cocoscape Resort (lågsäsongspriser från £28) är en av öns äldsta orter. Efter 20 år var träbungalowerna i förfall och ersattes av nya rum och villor förra året.

Mak är en kompakt, platt cykeldestination (hyr på orten). En stor del av ön är täckt av gummiträd och Areca palmplantager som producerar betelnötter, eller mak. På ön finns udda statyer av anatomiskt osannolika kvinnor och nyckfulla djur av Khun (Mr.) Somchai, en lokal legend vars verk har kallats art brut och grovchy. Hans övervuxna hus och trädgård kallas Kingdom of Somchai’s Affection (Ao Suan Yai nära Koh Mak Resort, ingen hemsida, fri entré).

Koh Kham, Thailand, vit sandstrand.

Kohmak Seafood (rätter från £3) i Ao Nid serverar fisk från de omgivande vattnen och odlar mycket av sina egna produkter. Prova en rå räksallad eller klar curry.

Ao Suan Yais Koh Kham är tillgänglig med kajak eller longtailbåt. Ett lyxresortsprojekt stannade och lämnade en hemsk, nästan färdig byggarbetsplats. För £2,30 kan du njuta av den (importerade) vita sandstranden och en kall drink som serveras av fyndiga burmesiska byggare. Privat utsikt över Mak är ovärderlig. Segla till Koh Kradat för att se vilda rådjur eller dyka Koh Rangs korallrev. Nattfiske med lokala fiskare kostar £22 per grupp eller £90 privat. Resorts bokar alla aktiviteter.

Kood

Thailands Ko Kood vid solnedgången.

Motorbåten från Koh Mak Resort Pier (£9, en timme beroende på destination, november till april) kan släppa dig på din närmaste strand, men ordna att mötas av ditt hotell eller pensionat. Mindre bryggor kommer inte ha förare som väntar. Koh Kood är regionens näst största ö efter Koh Chang och Thailands fjärde (eller sjätte) största. Ändå är stora delar fortfarande outvecklade. Ao Salad och Ao Yai är de enda fiskebyarna på östkusten. Ao Salad lade till några restauranger nyligen, men det är allt.

Även framför Khlong Chao Beachs exklusiva resorter är alla Koh Koods stränder offentliga. Jag föredrar att strosa längs vattenlinjen och njuta av en solnedgångsgin och tonic på Me Dee (cocktails från £4). Den gamla kustvägen som förbinder Ao Phrao, Ao Jak och Khlong Hin är populär bland vandrare. En timmes promenad är trevlig. Khlong Chao-vattenfallet är känt för kung Rama VI:s besök 1911, vilket tolkades som ett ställningstagande för nationell identitet mot europeisk kolonial expansion. Klättra till toppen för att njuta av klippbassängen.

Koh Kood, Thailands Klong Chao vattenfall.

Alla boenden ligger inom slående avstånd från Koh Koods västkust, och ön erbjuder något för alla, från Soneva Kiris villor för £1 000 per natt. De nybyggda Koh Kood-sängarna (från £38 per natt) och den äldre Baansuan (från £29 per natt), båda nära Koh Koods Bang Bao Beach, sticker ut för sina kunniga ägare som kan ordna alla dina behov på ön. Efter sju år som arbetat på andra hotell, öppnade Jay Beds i november.

Thailands Koh Kood-sängar.

“Att göra den här platsen är min dröm och den har gått i uppfyllelse nu”, sa han under middagen på Chiang Mai Restaurant, en hydda vid vägkanten som han rekommenderade för sina generösa portioner av norrländska curryrätter fyllda med bambuskott och djungelörter och lokala skaldjur till låga priser (rätter från £1,50). Några besökare som jag träffade på restaurangen kom tillbaka varje kväll under sin vistelse och lagade sin fångst.

Öns personliga prägel var inte förvånande. Lili, ägaren till Baansuan, eskorterade sina gäster till piren för att ta motorbåten tillbaka till Koh Chang (£20 enkel resa, under säsong). “Ha så kul,”

Dela detta :

Nya Inlägg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera nu för att få de senaste nyheterna om Koh Chang.

Kategorier