Koh Chang, Thailand

En inledande titt på kungariket Thailands näst största ö

Thailands Koh Chang, ofta känd som Elephant Island, är landets näst största ö. Koh Chang, som är en del av Mu Ko Chang nationalpark och ligger i provinsen Trat, håller snabbt på att utveckla ett rykte som en av de mest populära ödestinationerna i Thailand.

Koh Chang är en fantastisk semesterplats för familjer med små barn på grund av dess vackra stränder och lugna hav, samt dess närhet till Bangkok, som ligger bara en kort bit bort. Priserna på den här ön har skjutit i höjden under de senaste decennierna, trots att den ursprungligen var mest känd för sin tilltalande till budgetresenärer och backpackers.

Observera att det faktiskt finns två olika öar i Thailand som var och en går under namnet “Koh Chang”. Den andra ön är en lugnare, mindre ön som kan ligga nära Ranong på Andaman (västra) sidan av Thailand.

Vilken typ av äventyr kan man göra på Koh Chang?

Koh Chang är en ansenlig ö som kännetecknas av sin branta terräng och massor av stränder och vikar. Trots sin storlek är antalet permanentboende året runt bara en måttlig mängd.

Du hittar ett större utbud av bankomater, gratis Wi-Fi, kaféer, butiker och andra typer av anläggningar på denna ö jämfört med andra öar i Thailand på grund av öns höga utvecklingsnivå.

Längs öns västra strand hittar du White Sand Beach, som också är den strand som har sett mest utveckling och aktivitet. Koh Chang har känslan av ett paradis på grund av dess spektakulära solnedgångar, palmer som kantar stranden och vita sand som bildades av vulkanisk aktivitet.

White Sand Beach på Koh Chang, Thailand sett från en högre utsiktspunkt

Stränder som helhet

White Sand Beach, även känd som Hat Sai Khao, är den mest familjevänliga och längsta stranden på ön Koh Chang. Stranden kantas av ett brett utbud av barer, motell och restauranger, varav många öppnar direkt mot vattnet. White Sand Beach är det perfekta området att bada på eftersom vattnet vanligtvis är lugnt och botten består av mjuk sand som gradvis sluttar ner på djupare vatten.

Trots det faktum att enorma orter har tagit upp större delen av stranden, kan budgetturister fortfarande upptäcka ett kluster av billiga bungalowoperationer längst i norra änden av White Sand Beach (sväng höger medan du vetter mot havet).

Det är lite ironiskt att “Lonely” Beach, även känd som Hat Tha Nam, är festens epicentrum för backpackers på Koh Chang. Även om det finns ett varierat utbud av restauranger och pensionat som är prissatta för att rymma ett brett utbud av budgetar, hamnar många resenärer med en snävare budget på Lonely Beach för att umgås och festa. Tyvärr består majoriteten av stranden av stenar, vilket gör den till ett dåligt val för simning jämfört med andra områden på ön.

På Lonely Beach kan festerna pågå fram till klockan 05.00 och det finns små möjligheter att komma bort från den dunkande musiken. Överväg att gå till en annan strand om du vill ha en avkopplande stund på ön eller få en ordentlig nattsömn när turistsäsongen är i full gång.

När är bästa tiden att besöka Koh Chang?

Jämfört med klimatet i Bangkok eller klimatet på andra öar på den östra sidan av Thailand, har Koh Chang ett vädermönster som är både unikt och oförutsägbart.

Mellan november och mars upplever Koh Chang den lägsta genomsnittliga månadsnederbörden. Jämfört med andra öar upplever Koh Chang betydligt mindre nederbörd och svalare temperaturer under november månad, vilket gör det till den perfekta tiden att resa dit. Priserna kommer fortfarande att vara rimliga och det kommer att vara färre personer i november, men mellan december och mars kommer båda faktorerna sannolikt att öka dramatiskt.

Resa till och runt Koh Chang

Det finns många reseföretag i Bangkok som tillhandahåller bussbiljetter till turister som går från Bangkok till Koh Chang, och kostnaderna är mycket rimliga. Du har också möjlighet att ta dig till den östra bussterminalen i Bangkok, där du kan göra dina egna arrangemang för att åka en förstklassig buss till Laem Ngop i provinsen Trat, och sedan ta färjan. Bussresan, transfern till bryggan och färjeturen till ön paketeras ofta till en enkel, bekväm biljett som kan köpas på pensionat och resebyråer.

Resan med buss från Bangkok till avgångshamnen för Koh Chang tar vanligtvis mellan fem och sex timmar, beroende på antalet stopp längs vägen. Efter det måste du vänta på den efterföljande färjan till ön, som kommer att ta en timme.

Toppen (eller norra änden) av Koh Chang är där färjorna lägger till. Från den platsen kommer songthaew-fordon att vänta för att transportera turister till de olika stränderna som ligger alpå västra sidan av Koh Chang. White Sand Beach har en avgift som är cirka 50 baht per person, men det varierar beroende på avståndet.

Navigera dig runt Koh Chang

Eftersom Koh Chang är en så stor ö, om du inte planerar att tillbringa hela din semester på en enda strand, måste du ta reda på hur du navigerar runt ön.

Songthaews, som i huvudsak är täckta pickup-bilar med sittplatser i ryggen, finns runt omkretsen av ön och tjänar samma syfte som allmänna bussar. Räkna med att spendera cirka 30 Baht för en rutt som går regelbundet.

På Koh Chang kan du hyra motorcyklar för cirka 200 baht per dag, men du bör vara medveten om att vägförhållandena kan vara ganska utmanande. Att cykla runt Koh Chang rekommenderas inte för personer som saknar erfarenhet. Varje år inträffar ett betydande antal olyckor. Eftersom Koh Chang är så kuperat, och eftersom trafiken där kan bli mycket hård, bör endast rutinerade förare prova öns vägar. Läs mer om hur du hyr en motorcykel i Thailand här.

Om du behöver din egen uppsättning hjul när du är på Koh Chang kan du välja bland ett urval av bilar och jeepar som finns att hyra.

Där man får övernatta

Varje månad välkomnar Koh Chang en ny skörd av hotell, resorter och bungalowkomplex, vilket utökar utbudet av boende där. På ön kan du välja att bo på en budgetvänlig hydda eller en femstjärnig resort beroende på dina preferenser.

Öar i närområdet

Flera öar kan hittas söder om Koh Chang. Koh Mak och Koh Kood är de två största av dessa närliggande öar (ibland stavat “Koh Koot” eller “Koh Kut”). Koh Kood är redan välkänt bland turister som letar efter platser utanför allfartsvägarna som inte är alltför långt borta från civilisationen. Människor som vill kunna säga att de har upplevt något precis innan resten av världen får reda på det, flockas alltmer till ön Koh Mak. Både fastlandet och Koh Chang kan nås med båt för att ta sig till någon av dessa öar.

Dela detta :

Nya Inlägg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera nu för att få de senaste nyheterna om Koh Chang.

Kategorier