Fakta om Koh Chang

Thailand bjuder på många fina platser och öar att besöka. Alla har sina egna favoriter, men vad är det som gör att mångas favorit är just Koh Chang?

thailands ö koh changÖn Koh Chang är beläget i Siambuktens inre, inte långt ifrån Kambodja och är Thailands näst största ö. Här finner du stora områden täckta av regnskog och stränder som näst intill ser ut som snö på grund av att de är så vita. Länge har Koh Chang legat väldigt orört men turismen växer sig större och större för varje år som går, speciellt bland svenskar. Idag finner du flera butiker som säljer både snus och svenska nyhetstidningar på de mest turisttäta områdena. Men ännu är inte alla platser på ön fyllda med turister. Större delen av ön är fortfarande orörd och det finns ett flertal vackra stränder där man kan njuta av den härliga naturen i lugn och ro.

Till en början fanns det planer på att Koh Chang skulle bli det nya Phuket. En plan som inte gick igenom helt då Thailands före detta premiärminister Thaksin störtades innan han hann genomföra sin plan. Tur var väl det. Även om delar av ön hann bli omvandlat till riktiga turistställen så har den större delen fortfarande lyckats hålla kvar sin naturliga och orörda skönhet.

Att ta sig till Koh Chang

Idag går det att åka till ön med ett flertal olika charterbolag så som Fritidsresor, Ving och Apollo. Vill du ta dig hit på egen hand så går det alldeles utmärkt att flyga till Bangkok för att sedan ta sig vidare till Laem Ngop eller Trat. Detta gör du enkelt med någon av de bussar som har avgångar flera gånger om dagen. Det går att välja mellan både vanliga bussar och minibussar, det sistnämnda är oftast det mest bekväma alternativet. När man sedan anländer med bussen så får man ta en båt äver till Dan Kao som tar cirka en timma. Du behöver sällan vänta länge på båten eftersom att bussarnas avgångar från Bangkok är anpassade efter båtarnas avgångar.thailands paradis koh chang

När du väl anländer på ön Koh Chang så är det mer begränsat när det kommer till kommunaltrafik. Vill du besöka någon av de andra stränderna som ligger längre bort så är båt det bästa alternativet. Ska du ta dig någonstans dit båtarna inte går så kan du alltid leta upp någon bland lokalbefolkningen som har lust att ge dig skjuts, dock kan det kosta en hel del. Det bästa alternativet är att hyra egen scooter. På så sätt kan du ta dig runt hur du vill på ön utan att behöva leta efter båtavgångar eller någon i lokalbefolkningen som vill skjutsa.

Boende på Koh Chang

Att hitta boende på ön är inga problem vare sig du förbokar eller kommer dit på spontanbesök. Vissa delar av ön är bebyggda med stora resorter och lyxiga all inklusive anläggningar för den som är ute efter lite lyx på semestern. För dig som är ute och backpackar finns det även gott om hostels och mer billiga alternativ till boende. Du kan läsa mer om boende på denna sida.

Säkerhet på ön

Det är inte mycket kriminalitet på Koh Chang men man ska självklart allts vara på sin vakt ändå. Ficktjuvar existerar alltid så håll hårt i dina värdesaker. De flesta hotell erbjuder safety-boxar vilket alltid är en smart ide att använda sig av. Skulle man råka bli av med passet så kan det ta både tid och kosta pengar innan du kan ta dig hem ifrån Thailand. Man bör heller aldrig gå ensam mitt i natten då flera vägar inte är upplysta, det är alltid säkrare att istället ta en taxi. Skulle någonting hända så finns det både polis och sjukhus på ön att kontakta.

Priser på Koh Chang

Prisnivån på ön är generellt lägre än på de flesta andra turistställen i Thailand så som Phuket och Krabi. Men i och med at turismen växer så växer även prisnivån. Den billigaste maten hittar du alltid på de lokala restaurangerna och i små stånd där även lokalbefolkningen äter. Det kanske inte alltid ser mycket ut för världen men låt dig inte luras, maten brukar vara bland det bästa man kan äta. Även dryckerna på dessa ställen brukar hålla ett mycket lägre pris än de typiska turisthaken.